Personalități

Crizantemelor 17
Buzău

Personalitati

Written by Administrator
Category:

Doctorul Constantin  Angelescu

 (1869 – 1948)

 

„Școală cât mai multă! Școală cât mai bună! Școală cât mai românească!”

             

              Doctorul Constantin D. Angelescu face parte dintr-o generație care, născută în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, a continuat opera fondatorilor României Moderne, participând la modernizarea și dezvoltarea țării în spirit european. Exponenții acesteia s-au manifestat în plenitudinea viziunii și potențialului lor pe scena publică în momente fundamentale și în clipe de cumpănă ale istoriei noastre, la trecerea dintr-un veac în altul, în prima parte a secolului al XX-lea, în timpul Primului Război Mondial, cu tragediile și marele triumf al neamului românesc, Marea Unire, și în deceniile ulterioare, până la catastrofa celei de-a Doua Conflagrații Mondiale.”

              Personalitatea de prestigiu a doctorului Angelescu – așa cum a rămas în memoria istoriei, profesia de bază impunându-i-se ca titlu de noblețe în conștiința românească – a reunit mai multe ipostaze fundamentale. Prin formație medic, cu studii și doctorat la Paris, Constantin D. Angelescu a dezvoltat, în virtutea vocației și pregătirii sale, o carieră medicală strălucită în România. A profesat ca medic chirurg la Spitalele Brâncovenesc, Filantropia și Colțea și a fondat Clinica universitară de chirurgie urologică din cadrul celui din urmă, dezvoltând Școala românească de urologie. În paralel, a urmat și cariera universitară, căreia i s-a dedicat cu abnegație, devenind profesor universitar, la începutul secolului trecut, în cadrul Facultății de Medicină din București (actuala Universitate de Medicină și Farmacie Carol Davila). Ca medic chirurg, director de Clinică universitară, șef de școală și profesor de elită, a contribuit în mod substanțial la modernizarea și dezvoltarea medicinii românești după modelul celor mai avansate sisteme ale Europei.”

             Dr.Constantin Angelescu rămâne însă în istoria noastră contemporană în special ca ministru al Instrucțiunii Publice, în guvernele conduse de I. I. C. Brătianu, I. G. Duca și Gh. Tătărescu. A fost un demn succesor al lui Spiru Haret, fondatorul învățământului nostru modern (cu care, de altfel, se și înrudea, cel din urmă fiindu-i unchi prin alianță și naș de căsătorie), care a înțeles rolul fundamental al educației în luminarea maselor și emanciparea națiunii și faptul că dezvoltarea de ansamblu a țării nu este posibilă fără aportul școlii. Viziunea sa asupra educației poate fi sintetizată într-un slogan simplu, dar substanțial și cuprinzător, care viza mai multe elemente fundamentale: extinderea școlii la nivel național și generalizarea accesului la învățătură, educație de calitate și învățământ național cu promovarea valorilor identitare românești. Sloganul ministrului Angelescu suna astfel: „Școală cât mai multă! Școală cât mai bună! Școală cât mai românească!”. De pe poziția de ministru al unui domeniu-cheie, a inițiat o serie de reforme pentru dezvoltarea și modernizarea sistemului nostru de învățământ. Constituția din 1923 consacrase prin prevederile sale cadrul legal pentru dezvoltarea școlii românești, stipulând, în spirit european, libertatea învățământului, obligativitatea și gratuitatea învățământului primar. O realizare majoră a ministrului Constantin Angelescu este legată de conceperea și adoptarea Legii învățământului primar al statului și a învățământului normal-primar (26 iunie 1924), lege de o importanță fundamentală, care a constituit cadrul normativ al uniformizării și dezvoltării sistemului românesc de învățământ în perioada dintre cele două războaie mondiale. În termenii legii, învățământul primar avea caracter unitar, obligatoriu și gratuit, acoperind durata de șapte ani. O altă reformă asociată numelui său a fost introducerea examenului de bacalaureat, după model francez. Prin opera sa administrativă, care a contribuit la dezvoltarea în spirit european a școlii românești, Constantin D. Angelescu rămâne în istoria noastră ca un mare ministru, vizionar și reformator, ca fondatorul reorganizării și unificării învățământului din România Mare.

Profesorul dr. Constantin Angelescu, personalitate de prestigiu a științei  și  educației românești, fondatorul academiei de științe din România, Prof. univ. dr. Adrian Badea-Președintele Academiei Oamenilor de Știință din România, (https://www.aos.ro/wp-content/carti/978-606-8636-67-2-doctorul-constantin-angelescu.pdf

Alte informatii https://www.cotidianul.ro/100-de-ani-de-la-inaugurarea-primei-misiuni-diplomatice-oficiale-romanesti-sua/